Arbejde via digitale arbejdsplatforme

De seneste år er mange begyndt at arbejde gennem såkaldte digitale arbejdsplatforme, der formidler køb og salg af tjenesteydelser fx udbringning af mad, taxi eller rengøring i private hjem. Mange platformsarbejdere risikerer at miste rettigheder, fordi de som regel anses for at være selvstændige, selvom de kan være lønmodtagere.      

Lønmodtager eller selvstændig?

Platformsarbejde er opbygget med en online platform, en platformsarbejder og en aftager/kunde og ændrer dermed den traditionelle arbejdsrelation mellem en arbejdsgiver og en arbejdstager. 

Derfor opstår spørgsmålet, om platformsarbejdere er selvstændige eller lønmodtagere?   

Mange online platforme fx Wolt mener ikke, at de er arbejdsgivere og ser derfor deres platformsarbejdere som selvstændige erhvervsdrivende og giver dem ikke feriepenge, sygeløn mv. 

Skattestyrelsen vurderer dog, at budene, som bringer mad ud for Wolt, er lønmodtagere i forhold til skatteloven, og at en ”digital arbejdsplatform” skal give dem en lønseddel og indbetale skat for dem.

Forskel på rettigheder

Det er vigtigt at få afklaret, om du betragtes som lønmodtager eller selvstændig erhvervsdrivende i forhold til den digitale platform, du arbejder for. Denne klassificering har betydning for dine rettigheder og pligter.

Som lønmodtager har du ret til en række fordele, herunder feriepenge, sygeløn, pension og andre ansættelsesforhold, som er fastsat ved lov og eventuelle overenskomster. Det betyder, at hvis du bliver syg eller har brug for ferie, har du ret til økonomisk støtte i denne periode.

På den anden side, hvis du bliver betragtet som selvstændig erhvervsdrivende, skal du selv sørge for at have en økonomisk buffer til ferie og sygdom, og har ikke ret til de samme sociale ydelser.

Konsekvens for dine dagpengeret

Du kan risikere, at du ikke optjener ret til dagpenge, når du er platformsarbejder, og hvis du ikke får løn efter sædvanlige løn- og ansættelsesvilkår. Læs mere om reglerne her.

Snyd ikke dig selv – lad os hjælpe 

Der arbejdes på nye regler fra EU, som bl.a. pålægger Danmark at indføre en formodningsregel, hvorefter personer, der udfører arbejde for en ”digital arbejdsplatform” formodes at være lønmodtager iht. de sædvanlige regler i lovene og overenskomster – medmindre platformen kan modbevise det. Formålet er at give platformsarbejdere bedre vilkår ved at sikre ansættelse som lønmodtagere, hvis der ikke er tale om selvstændigt erhverv. 

For at få klarhed over din status skal vi se på de specifikke betingelser og krav, der gælder for dit arbejde på platformen fx i forhold til instruktion og kontrol.  

Kontakt os på Faglig hotline, hvis du ønsker vores hjælp og lad os rejse en sag, hvis vi finder frem til, at du bliver snydt for dine rettigheder.