Hjælp arbejdsskadede kolleger tilbage i jobbet
Arbejdsgivere kan med enkle, men vigtige, tiltag øge chancerne for, at medarbejdere kan vende tilbage til arbejdspladsen efter et sygeforløb som følge af en arbejdsskade. Det viser en ny rapport, som Arbejdstilsynet har fået udarbejdet.
Rapporten ”Den gode tilbagevenden” bygger på en stribe mindre virksomheders erfaringer med at få tilskadekomne medarbejdere tilbage i til jobbet.
Det, der gør en stor forskel, er bl.a. god og hyppig kontakt til den tilskadekomne medarbejder og en fælles plan for opstarten. Disse elementer kan i nogle tilfælde også afkorte sygeforløbet, fremgår det af bl.a. 7 konkrete cases i rapporten.
Mange følelser i spil
Hvert år bliver tusindvis af mennesker i Danmark udsat for en arbejdsskade, og en del af dem vender aldrig tilbage til deres job igen:
”Der kan være mange følelser i spil, når en medarbejder bliver ramt af en arbejdsskade. Arbejdsgiveren er måske bange for at presse medarbejderen for hurtigt i gang, mens medarbejderen kan føle sig usikker og bekymret for sit helbred og fremtidige jobsituation.
Det kan betyde, at kontakten langsomt ebber ud og i værste fald, at medarbejderen glider væk fra arbejdspladsen,” siger Helle Klostergaard, kontorchef i Arbejdstilsynet.
Anbefalinger
De 7 hovedanbefalinger er:
- Tag som leder ansvar for tidlig kontakt og indsats i forhold til den sygemeldte.
- Orienter kollegagruppen tidligt og løbende, så de kan få en støttende funktion.
- Vis som leder, at du tror på, at din medarbejder kommer tilbage og skab tryghed om fremtiden.
- Engagementet skal gå begge veje, dvs. komme fra både arbejdsgiver og den sygemeldte medarbejder.
- Tal ofte sammen (også om andet end skaden).
- Sørg for løbende forventningsafstemning.
- Hellere tidlig opstart med få opgaver, end senere opstart med mange opgaver.
Læs hele analysen.