Er du under uddannelse, har du masser af muligheder for at forbedre undervisningsmiljøet på din uddannelsesinstitution. Det er bare om at komme i gang.
Foto: Lisbet Wobeser, faglig konsulent
5. december 2018
Skolerne kan ikke bare selv bestemme, om de ville følge de vejledende regler om undervisningsmiljø.
Dansk Center for Undervisningsmiljø under Undervisningsministeriet er den myndighed, der skal behandle klager om mobning i skoler og endvidere holde øje med, om uddannelsesinstitutionerne gennemfører de lovpligtige Elevtrivselsmålinger og Undervisningsmiljøvurderinger.
”Centret kan hjælpe vores medlemmer, hvis der er problemer med undervisningsmiljøet på fx den erhvervsskole, som de går på," fortæller Lisbet Wobeser og Elisabeth Lyhne Larsen efter et besøg i centret, der ligger i Randers.
5.000 medlemmer under uddannelse
De er begge faglige konsulenter i Det Faglige Hus og tager sig primært af sager, der handler om medlemmer, der er i gang med en uddannelse. Det Faglige Hus har cirka 5.000 medlemmer under uddannelse.
Under besøget hørte de bl.a. om den nye klageinstans, som skal sikre, at skoler og uddannelsessteder målrettet tager hånd om problemer med mobning.
”Lovgiverne har sørget for, at man kan håndhæve et forbud om mobning i skolerne. Det være sig både folkeskolen og ungdomsuddannelserne, og her vil det være Dansk Center for Undervisningsmiljø, der skal behandle eventuelle klager,” siger Lisbet Wobeser og Elisabeth Lyhne Larsen.
Du kan blive gratis medlem i Det Faglige Hus, hvis du er i gang med en uddannelse.
Mange kender ikke deres rettigheder
De er ikke i tvivl om, at der et stort behov for at informere om de muligheder og rettigheder, du har, når du er under uddannelse:
”Mange ved ganske enkelt ikke, at også de har en retsstilling, når det gælder psykisk og fysisk undervisningsmiljø, og derfor ved de heller ikke, at de kan stille krav om, at der skal være ordentlige forhold på den skole, hvor de går. Ofte får de heller ikke valgt en elevrepræsentant, som sætter sig ind i reglerne, og som kan tale deres sag,” siger de to faglige konsulenter.
Det er skolens ledelse, der har pligt til at gennemføre en såkaldt Undervisningsmiljøvurdering hvert 3. år. Derudover skal eleverne selv lave en årlig elevtrivselsmåling.
Hvis du vil vide mere
Har du brug for hjælp til at gøre noget ved undervisningsmiljøet på din skole, kan du kontakte Faglig Hotline i Det Faglige Hus. Du kan også henvende dig direkte til Dansk Center for Undervisningsmiljø.