Natarbejdere skal tænke mere i kost og motion

Bare dét, at man går på arbejde om natten i stedet for at ligge i sin seng, kan betyde øget nedbrydning af muskelvæv og opbygning af fedt. Det er der dog de færreste natarbejdere, der er klar over.

1. maj 2019

Nogle kan aldrig lære at omstille det indre ur fra nat til dag, mens mange lønmodtagere med faste nattevagter ligefrem trives med denne arbejdsform. De bør dog være opmærksomme på at tænke meget mere i kost og motion end andre, når de gør nat til dag.

Det er en svensk undersøgelse, som afslører øgede risici i form af vægtøgning, type 2-diabetes eller nedbrydning af muskelvæv, når man arbejder om natten eller bliver forstyrret i sin søvn.

Undersøgelse i søvnlaboratorium

Undersøgelsen blev foretaget på Uppsala Universitet med 15 yngre mænd med godt helbred, der alle fik en almindelig nats søvn efterfulgt af en nat i vågen tilstand i et søvnlaboratorium. Efter hver nat blev der udtaget vævsprøver fra forsøgspersonernes underhudsfedt og skeletmuskulatur.

Læs også om brystkræft og natarbejde.

Ifølge universitetet var der tegn på, at fedtvævet ved søvnmangel forsøger at øge oplagringen af fedt, samtidig med at kroppen har en forringet evne til at omsætte det cirkulerende blodsukker. Man tilråder derfor natarbejdere til at gå regelmæssigt til læge og blive undersøgt samt holde øje med, om man døjer med sygdomme, der kan hænge sammen med natarbejde.

Har du spørgsmål om dit arbejdsmiljø, kan du få hjælp på Faglig hotline.

Der er dog også en anden løsning, nemlig regelmæssig motion, sund kost og lys. Det fjerner ikke ovennævnte risici, men afbøder dem i væsentlig grad.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket