Robotter fører til mere stress blandt ansatte

Industrirobotter fylder mere og mere i de danske produktionsvirksomheder, og de mindsker risikoen for fysiske skader blandt de ansatte. Til gengæld oplever mange medarbejdere et mere stressende arbejdsliv, fordi robotterne sætter tempoet i vejret.

17. januar 2025

Det er Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, NFA, der i samarbejde med Københavns Universitet og University of Chicago og med støtte fra Rockwool Fonden har gennemført en omfattende undersøgelse blandt medarbejdere i virksomheder med og uden industrirobotter ”på lønningslisten”.

Studiet omfatter i alt 56.221 ansatte fordelt på 2.810 virksomheder, hvoraf 9.108 personer har været ansat i 47 virksomheder, som investerede i industrirobotter i perioden fra 2000 til 2017.

Investering i industrirobotter er firedoblet

At der er stigende fokus på brugen af industrirobotter, dokumenteres af tørre tal. I perioden fra 2000 til 2015 er investeringerne i denne form for teknologi i Danmark firedoblet fra cirka 60 millioner kr. om året til 250 millioner kr. årligt.

NFA’s studie viser, at antallet af registrerede arbejdsskader er faldet med 4,7% i de virksomheder, der har investeret i industrirobotter sammenlignet med virksomheder, der ikke har robotter.

Det skyldes først og fremmest, at robotterne ofte overtager det fysisk belastende arbejde, så medarbejderne i virksomhederne udsættes for færre tunge løft og uhensigtsmæssige arbejdsstillinger, og heller ikke i samme omfang som tidligere kommer i kontakt med farlige genstande, forklarer postdoc Pernille Plato Jørgensen i et indlæg på NFA’s hjemmeside.

Hun har sammen med seniorforsker Jeppe Ajslev været tovholder på studiet, der dog også viser, at der er ulemper forbundet med de nye teknologiske kolleger.

28,1 % flere stress-relaterede diagnoser

Robotterne fører nemlig også til en omorganisering af arbejdsprocesserne, hvilket kan opleves som stressende blandt de ansatte. I ”robotvirksomhederne” er der registreret 28,1 % flere hospitalsindlæggelser med stress-relaterede diagnoser end de øvrige virksomheder.

Jeppe Ajslev peger på, at anvendelse af ny teknologier som fx robotter kan øge behovet for koordinering imellem medarbejdere, og at det ofte kan være med til at sætte tempoet i vejret:

”Det er altså med til at øge det, der kan kaldes de kvantitative krav i arbejdet, som kan være stressende for medarbejderen. Dertil er indførslen af robotter ofte med til at fratage noget af medarbejdernes indflydelse på arbejdets udførelse, hvilket også kan øge risikoen for stress,” siger han.

Husk arbejdsmiljøet når ny teknologi indføres

Hos NFA håber man, at, at virksomhederne vil bruge forskningen til at se på, hvordan arbejdsmiljøet kan indrettes mest sundt og sikkert, når den nye teknologi indføres.

”Alt tyder på, at udbredelsen af industrirobotter på arbejdspladserne fortsat vil stige. Det er vigtigt, at arbejdspladserne er opmærksomme på, hvad den nye teknologi kan have af både positive og negative konsekvenser for medarbejderne, så man bedst kan skabe et sundt og sikkert arbejdsmiljø,” siger Pernille Plato Jørgensen.

Læs mere om forskningsprojektet om industrirobotter.