Øget fokus på det psykiske arbejdsmiljø
Kvinder mellem 48 og 64 år, der rammes af angst og depression, er i gennemsnit syge 1 måned mere om året end kvinder i samme aldersgruppe, der ikke har angst og depression. Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), der blev offentliggjort i august 2022.
24. oktober 2022
Undersøgelsen, der har fulgt mere end 43.000 lønmodtagere i 2 år, viser, at medarbejdere med angst og/eller depression har væsentligt flere dage med sygefravær og ledighed.
Den er en af de første, der er lavet med ELMA-metoden. Metoden er banebrydende, fordi den følger lønmodtagerne på dagsbasis, og på den måde kan den være med til at finde komplekse mønstre i lønmodtagernes tilknytning til arbejdsmarkedet.
Med en tidlig og målrettet indsats kan sygefraværet sandsynligvis nedbringes, og dermed spare såvel virksomhederne og samfundet for udgifter i forbindelse med nedsat produktion og løn til sygemeldte medarbejdere.
4 kombinationer af belastninger
Desuden fastslår forskerne, at der er en øget risiko for langtidssygemelding og depressive symptomer, hvis lønmodtagere oplever en kombination af følgende 4 kombinationer af belastninger:
- Høje følelsesmæssige krav og stor arbejdsmængde og tidspres
- Stor arbejdsmængde og tidspres og arbejdsrelateret vold
- Stor arbejdsmængde og tidspres og uklare og modstridende krav
- Høje følelsesmæssige krav og arbejdsrelateret vold
Arbejdstilsynet sætter på baggrund af NFA’s undersøgelse et pilotprojekt i gang, hvor man vil undersøge udvalgte dele af undervisningsbranchen. Medarbejderne her oplever typisk én eller flere af ovenstående belastningskombinationer i arbejdsmiljøet.
Læs også, hvad kan du gøre ved dårligt arbejdsmiljø?