De traditionelle helligdage i Danmark er:
- Nytårsdag
- Skærtorsdag
- Langfredag
- 2. påskedag
- Kristi Himmelfartsdag
- 2. Pinsedag
- 1. og 2. juledag.
Store bededag blev afskaffet som en traditionel helligdag fra 1. januar 2024, men til gengæld kan du have krav på en kompensation for den gamle store bededag afhængig af, om du er timelønnet eller fastlønnet.
Mange har også betalt fri 1. maj, Grundlovsdag, den 24. og den 31. december, selvom det ikke er traditionelle helligdage. Det kræver dog en aftale, som kan fremgå af din ansættelseskontrakt, en personalehåndbog evt. overenskomst eller være kutyme i jeres firma.
Fri eller arbejde med ekstra tillæg?
Om du har fri på helligdagene, afhænger af dine ansættelsesvilkår.
Arbejder du på helligdagene, skal du som minimum have din sædvanlige løn for timerne. Du kan også have krav på et særligt tillæg pr. time, når du arbejder på en helligdag, men det kræver, at dette fremgår af din ansættelseskontrakt, en overenskomst, som dækker din ansættelse eller en eventuel personalehåndbog.
Har du som funktionær fri på en helligdag, er det som udgangspunkt med fuld løn.
Er du ikke ansat som funktionær, og har du fri på en helligdag, kan du få søgnehelligdagsbetaling, hvis dette er aftalt i din ansættelseskontrakt, eller hvis der er fastsat regler herom i en overenskomst eller personalehåndbog, som dækker din ansættelse.
I mange overenskomster bliver der sat omkring 4 % til side på en SH-konto eller en Fritvalgs Lønkonto til dækning af betalingen på søgnehelligdage. Når der falder helligdage i en lønperiode, bliver der så udbetalt et beløb fra opsparingskontoen, ofte et fast forskudsbeløb.
Reglerne for helligdage varierer dog alt efter aftalen. Tjek derfor din ansættelseskontrakt og kontakt os, hvis du er i tvivl om, hvad der gælder for dig.
Se også hjælp fra Faglig hjælp og Retssager.