Når du skal ansættes i et nyt job, vil du ofte selv skulle forhandle din løn. Måske har din nye arbejdsgiver ikke en overenskomst. Eller også fastsætter overenskomsten ikke lønnen. Vi rådgiver dig om, hvordan du forhandler din løn med en ny arbejdsgiver.
Det er en forhandling
I skal forhandle om lønnen. Hvor stærkt du står i lønforhandlingen afhænger af, hvor meget din nye arbejdsgiver ønsker, at få netop dig som medarbejder. Har du en speciel profil, vil din nye arbejdsgiver måske betale ekstra for at sikre sig, at du takker ja til jobbet. Så det er i en vis udstrækning udbud og efterspørgsel, der er med til at fastsætte din løn. Men du kan også selv gøre en del for at sikre dig en god løn.
Forbered dig
Jo bedre du er forberedt, jo bedre er dine muligheder for at få et godt resultat.
Løn afhænger af flere faktorer, fx erfaring, uddannelse, ansvar, og hvor du skal arbejde.
En lønstatistik kan give dig et fingerpeg om lønniveauet på dit område, men husk på at en lønstatistik er vejledende. Du kan altså ikke basere et lønkrav alene på et tal i en lønstatistik.
Dine argumenter
Fokuser på, hvad du bidrager med til stillingen og stillingens indhold, fx:
- din uddannelse
- din erhvervserfaring
- dine personlige egenskaber
- dit kendskab til de konkrete opgaver.
Hvad du ønsker,
er måske ikke, hvad du får. Sigt højt, men ikke urealistisk. Hav alternativer klar, fx i form af personalegoder. Og bestem dig for, hvor din smertegrænse går.
Tag udgangspunkt i din nuværende løn samt den nye stillings reelle indhold.
Din nye arbejdsgiver beder måske om at se din seneste lønseddel, men det har de ikke krav på. Du bestemmer altså selv, om du vil udlevere den.
Forsøg som minimum at få startlønnen forhandlet op på et niveau, der sikrer dig den maksimale dagpengesats, hvis du senere bliver ledig.
Kan du ikke få den ønskede løn fra start, kan I aftale at forhandle løn igen om fx 3 måneder. Dette er dog ikke garanti for en lønstigning.
Vil du være sikker på en lønstigning, skal I skrive ind i kontrakten, at lønnen stiger med fx 1.000 kroner efter fx 3 måneders ansættelse.
Se også hjælp fra Faglig hjælp og Retssager.