Din arbejdsgiver skal ikke betale for selvforskyldt sygdom.
Om dit sygefravær er selvforskyldt afhænger af, i hvilken grad du selv bærer skylden for, at du ikke kan møde på arbejde.
Med vilje?
Som udgangspunkt bliver ingen syge med vilje.
Men vælger du af rent kosmetiske årsager at få foretaget en operation fx af din næse, skal din arbejdsgiver ikke have udgifter under dit fravær.
Det er dig, der har valgt at blive opereret. Dermed er der tale om selvforskyldt sygdom.
Lægen henviser
Bliver du opereret, fordi lægen henviser til operation og bliver den betalt af den offentlige sygesikring, er der ikke tale om selvforskyldt sygdom.
Skal du fx have en øjenoperation for at afhjælpe synsproblemer, er denne ikke rent kosmetisk og dermed heller ikke selvforskyldt. Indgrebet foretages i behandlingsøjemed for at forbedre dit syn. Når synsproblemerne heller ikke er selvforskyldte, har du derfor krav på sygedagpenge eller sygeløn under fraværet.
Burde du have vidst bedre?
Hvis du tydeligvis burde have vidst bedre, siger man, at du har handlet groft uagtsomt. Dette betyder også, at sygdommen er selvforskyldt.
Hvis du bevidst indtager forbudte stoffer og som følge heraf får sygefravær, er der tale om selvforskyldt sygdom.
Sparker eller slår du til noget i arrigskab og kommer så meget til skade, at du ikke kan passe dit arbejde, er der tale om selvforskyldt sygdom.
Hændeligt uheld
Opstår der ved hændeligt uheld en skade, fx mens du dyrker sport, er der ikke tale om selvforskyldt sygdom.
Bliver du taklet uheldigt under en fodboldkamp eller forstrækker du noget, mens du spiller golf, har du derfor krav på sygedagpenge eller sygeløn under fraværet.
Sker uheldet på arbejde, kan du have yderligere krav, hvis der er tale om en arbejdsskade.
Se også Hjælp fra Faglig afdeling.