Supplerende dagpenge

Hvad er supplerende dagpenge?

Du kan få supplerende dagpenge, hvis du arbejder på nedsat tid. Det betyder, at du som udgangspunkt kan få udbetalt dagpenge, hvis din arbejdstid er mindre end 37 timer i ugen. Altså vil de udbetalte dagpenge dække forskellen mellem dine timer på nedsat tid, og hvis du arbejdede fuld tid.

Det antal timer, du arbejder bliver suppleret op med dagpenge, så du i alt får udbetalt løn og dagpenge for 160,33 timer om måneden, hvis du er fuldtidsforsikret

Det er vigtigt, at du giver os besked hurtigst muligt, når du starter i et arbejde på nedsat tid. Du kan give os besked ved at kontakte os eller ved at skrive dine arbejdstimer på dit dagpengekort.

Er du fuldtids- eller deltidsforsikret?

Er du fuldtidsforsikret, fordi du normalt arbejder fuld tid, kan du få udbetalt supplerende dagpenge op til 160,33 timer. for en måned.

Som deltidsforsikret kan du få supplerende dagpenge op til 130 timer pr. måned. Du er deltidsforsikret, hvis du normalt har et deltidsjob.

Du kan ikke få dagpenge for de timer, du arbejder.

Husk også reglen om mindsteudbetaling, som du kan læse mere om i næste afsnit.

Du skal have ret til dagpenge i mindst 14,8 timer

Bemærk at du som minimum skal have ret til dagpenge i 14,8 timer i den enkelte måned ifølge reglen om mindsteudbetaling.

Det vil sige, at hvis du oplyser om fradrag i dine dagpenge pga. arbejde, timer i selvstændig virksomhed, ferie eller andre aktiviteter for mere end 145,53 timer som fuldtidsforsikret, kan du ikke få udbetalt dagpenge i den aktuelle måned, fordi vi ikke må udbetale dagpenge for mindre end 14,8 timer pr. måned (12 timer for deltidsforsikrede).

Altså får du ikke udbetalt supplerende dagpenge, hvis du kun har ret til 14,7 timers dagpenge eller mindre i en måned. Har du derimod ret til 14,8 timers dagpenge eller derover, vil du fortsat kunne få udbetalt supplerende dagpenge.

Der kan dog være enkelte undtagelser.

Betingelser for at du kan få supplerende dagpenge

Når du modtager supplerende dagpenge, skal du stå til rådighed for arbejdsmarkedet på normal vis.

  • Du skal aktivt søge job.

  • Du skal være tilmeldt jobcentret.

  • Du skal have et aktivt og godkendt CV på jobnet.dk.

  • Du skal deltage i samtaler, aktiviteter og tilbud, som du bliver indkaldt til.

Derudover skal du bl.a.

  • have ret til dagpenge i mindst 14,8 timer i den pågældende måned.

  • indsende dit dagpengekort. 

Før du kan få supplerende dagpenge som lønmodtager, skal vi have en kopi af din ansættelseskontrakt. Det er for, at vi kan sikre os, at du ikke har et opsigelsesvarsel. Du skal nemlig kunne sige dit deltidsarbejde op med dags varsel, så du kan starte et nyt fuldtidsarbejde dagen efter. 

Hvis du har et opsigelsesvarsel, kan du alligevel få supplerende dagpenge, hvis din arbejdsgiver underskriver en frigørelsesattest.

Værd at vide om frigørelsesattesten

Er du omfattet af et opsigelsesvarsel over for din arbejdsgiver, skal du indsende en frigørelsesattest til a-kassen. Det er denne attest, der forsikrer både os og dig selv om, at du ikke er bundet til dit arbejde. Har du ikke en frigørelsesattest, har du intet bevis for, at du står til rådighed for arbejdsmarkedet.

Altså gør frigørelsesattesten dig i stand til at opsige din stilling uden varsel, hvis du har fået tilbudt et job med flere ugentlige timer. Desuden gælder attesten kun for dig, når du siger op, og ikke for arbejdsgiveren, hvis du bliver opsagt.

Du skal sende din frigørelsesattest til os, så vi har den senest 5 uger efter, at du er begyndt på arbejdet eller er blevet omfattet af et opsigelsesvarsel. På den måde har du ret til supplerende dagpenge fra den første dag, du arbejder på nedsat tid og ansøger om dagpenge. Modtager vi attesten senere end tidsfristen på 5 uger, vil du først have ret til at få supplerende dagpenge fra den dag, vi modtager attesten.

Hvad skal du huske, når du udfylder dit dagpengekort?

Når du får supplerende dagpenge fra a-kassen, skal du udfylde dit dagpengekort ganske ligesom, hvis du modtog normale dagpenge. For at vi kan udbetale supplerende dagpenge til dig, er der derfor visse ting, du skal være opmærksom på, når du udfylder dagpengekortet:

  • Du skal skrive alle timer på, du har arbejdet.

  • Du skal angive eventuel sygdom eller ferie i perioden.

Husk også, at du skal sende din ansættelseskontrakt til os hurtigst muligt, så vi kan vurdere, om du opfylder betingelserne for at få supplerende dagpenge, og om der evt. er behov for at frigørelsesattest, hvis du har et opsigelsesvarsel.

Du kan modtage supplerende dagpenge i en begrænset periode

Du kan højst modtage supplerende dagpenge i 30 uger inden for en periode på 104 uger. Begrænsningen på 30 uger tæller fra og med første uge med udbetaling af supplerende dagpenge.

Når vi tæller ugerne, medtager vi som udgangspunkt kun de uger, hvor du har arbejdet mindre end 37 timer og samtidig modtaget dagpenge for måneden. Hvis du arbejder efter vagtplan eller i turnus, tæller alle uger dog med - uanset hvor meget du har arbejdet i ugerne, hvis du får udbetalt dagpenge for måneden.

Satsen for supplerende dagpenge

Når du modtager supplerende dagpenge, får du udbetalt den samme timesats som ved almindelige dagpenge. Når du melder dig ledig, vil du få et godkendelsesbrev. Din timesats vil være oplyst i dit godkendelsesbrev eller i din udbetalingsspecifikation. Har du spørgsmål, eller er du uenig, skal du kontakte a-kassen.

Se satser for dagpenge her.

Når din ret til supplerende dagpenge er brugt

Når din ret til supplerende dagpenge udløber, kan du vælge at forsætte med dit deltidsarbejde, men det bliver i så fald uden supplerende dagpenge. Du kan dog modtage supplerende dagpenge for resten af den måned, din ret udløber i.

Du kan også vælge at opsige dit deltidsarbejde. Normalt når du opsiger et arbejde, vil du blive betragtet som selvforskyldt ledig og få en karantæne. Men når vi har godkendt, at du kan få supplerende dagpenge, og din ret udløber, så kan du opsige dit deltidsarbejde uden at få karantæne. 

Du skal være opmærksom på, at du tidligst kan opsige og fratræde deltidsarbejdet ved udløbet af den måned, hvor din ret til supplerende dagpenge er udløbet.

Du skal være stoppet med deltidsarbejdet senest 26 uger efter udløbet af din ret til supplerende dagpenge. Vi skriver til dig, inden din ret til supplerende dagpenge udløber, så du er bekendt med det.

Du kan genoptjene retten til supplerende dagpenge

Du kan genoptjene ret til en ny periode på 30 uger med supplerende dagpenge ved at arbejde. I skemaet kan du se hvor mange løntimer, du skal have indberettet. Lønindberetningerne skal være inden for en sammenhængende periode på 12 måneder.

Sådan genoptjener du ret til en ny periode med supplerende dagpenge på 30 uger.

Lønform

Antal lønindberetninger

Antal løntimer i hver lønindberetning

Månedsløn

6 månedslønninger

Mere end 146 løntimer (deltid 118 løntimer)

14-dagesløn

13 14-dages lønninger

Mere end 68 løntimer (deltid 54 løntimer)

Ugeløn

26 ugelønninger

Mere end 34 løntimer (deltid 27 løntimer)


Du kan også genoptjene retten til supplerende dagpenge, hvis du inden for et indkomstår har haft en samlet indtægt opgjort som A- og B-indkomst samt overskud ved selvstændig virksomhed på mindst 263.232 kr. som fuldtidsforsikret (2024) eller 175.488 kr. som deltidsforsikret (2024). Du må ikke have modtaget dagpenge i det pågældende år.

Det er en betingelse, at du arbejder på nedsat tid og i øvrigt er dagpengeberettiget for, at du igen kan få supplerende dagpenge.

Du kan forlænge retten til supplerende dagpenge

Hvis du har opbrugt din ret til supplerende dagpenge, og du ikke opfylder betingelserne for at genoptjene en ny ret, kan du forlænge din ret ved at arbejde. Når du forlænger retten, gør du det med 4 uger ad gangen. Du kan maksimalt forlænge din ret til supplerende dagpenge i 12 uger.

I skemaet kan du se, hvor mange løntimer du skal have indberettet. Lønindberetningerne må højst gå 12 måneder tilbage fra det tidspunkt, hvor din ret til supplerende dagpenge udløb.

Sådan forlænger du din ret til supplerende dagpenge med 4 uger.

Lønform

Antal lønindberetninger

Antal løntimer i hver lønindberetning

Månedsløn

1 månedsløn

Mere end 146 løntimer (deltid 118 løntimer)

14-dagesløn

2 14-dages lønninger

Mere end 68 løntimer (deltid 54 løntimer)

Ugeløn

4 ugelønninger

Mere end 34 løntimer (deltid 27 løntimer)


Hvis du vælger at bruge 1 lønindberetning til at forlænge din ret til supplerende dagpenge, kan du ikke senere bruge den samme lønindberetning til at genoptjene en ny ret, se ovenfor.

Se video: Genoptjen eller forlæng din ret til supplerende dagpenge

 


Brandmand på deltid

Hvis du arbejder som brandmand på nedsat tid, gælder der særlige regler for dig. Du kan fx få supplerende dagpenge i mere end 30 uger. 

Overvejer du at blive selvstændig?

Overvejer du at starte din egen virksomhed, mens du modtager dagpenge, har du mulighed for at søge om supplerende dagpenge. Det forudsætter dog at du fortsat kan stå til rådighed for arbejdsmarkedet på fuld tid. Det betyder, at du skal kunne overtage et ordinært arbejde på fuld tid uden varsel. Kontakt os for mere vejledning.

Husk at du skal give os besked, hvis du beslutter dig for at starte op som selvstændig

Læs mere om selvstændig bibeskæftigelse og dagpenge her.

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9303
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket