Hvis du har drevet selvstændig virksomhed med andre eller din ægtefælle, kan du ophøre ved, at du udtræder af virksomheden. Vær dog opmærksom på, at du ikke må sælge eller overdrage til din ægtefælle, samlever eller umyndige børn.
Læs mere om a-kasse for selvstændige.
Arbejde i ægtefælles virksomhed
Hvis du har arbejdet i din ægtefælles selvstændige virksomhed uden at være medejer og uden at være ansat på almindelige løn- og ansættelsesvilkår, vil du blive anset for selvstændig.
Hvis virksomheden bliver videreført af din ægtefælle, kan du først anses for ophørt som selvstændig, når vi modtager en tro og love-erklæring på, at du er udtrådt af virksomheden.
Du må ikke længere have nogen form for opgaver i virksomheden, og du må ikke have skattemæssig status som medarbejdende ægtefælle. Du anses tidligst som ophørt fra det tidspunkt, hvor vi har modtaget tro og love-erklæringen underskrevet af både dig selv og din ægtefælle.
Hvis du udtræder af virksomheden, fordi du bliver skilt eller separeret, betragter vi dig som ophørt med selvstændig virksomhed, når du dokumenterer, at samlivet i den forbindelse er ophørt.
2 ejere
Hvis du er udtrådt af virksomheden, betragter vi dig som ophørt med selvstændig virksomhed, når det er registeret hos Erhvervsstyrelsen, at du ikke længere er medejer.
Flere end 2 ejere
Udtræder du af en virksomhed med flere end 2 ejere, anses du som ophørt, når du ikke længere har afgørende indflydelse i selskabet.
Registreringsbevis fra SKAT
Det er et krav, at ændringen er registeret hos Erhvervsstyrelsen. Du skal dokumentere dette ved at indsende en kopi af registreringsbevis fra SKAT til os, hvor ændringerne af ejerforholdet fremgår. Dette gælder også, hvis du er medejende ægtefælle.
Læs også om:
Dagpenge til freelancere
Ophør af selvstændig virksomhed
Sådan melder du dig ledig og søger om dagpenge