Når du er nyuddannet, kan du måske få ret til dagpenge på baggrund af din uddannelse. Det er dog ikke alle uddannelser, der giver dig den mulighed.
Frist på 14 dage til at gøre dine rettigheder gældende
Selvom du allerede er medlem af a-kassen, er det meget vigtigt, at vi får en ansøgning fra dig om, at du vil bruge dine rettigheder til dagpenge som nyuddannet senest 14 dage efter uddannelsens afslutning.
Du har altså kun 14 dage efter din uddannelse til at beslutte, hvordan du vil have udbetalt dagpenge, hvis du bliver ledig engang i fremtiden. Du kan enten vælge at få udbetalt dagpenge som dimittend på baggrund af din uddannelse eller vælge at få almindelige dagpenge på baggrund af indkomst fra evt. arbejde.
Selvom det er svært at vide, hvor meget arbejde, du vil få, er reglerne desværre sådan, at du skal foretage dit valg med det samme, du er færdig med uddannelsen. Det er vigtigt, at du giver os besked om dit valg inden for 14 dage, uanset om du er ledig eller ej, da du ellers kan miste dine rettigheder.
Læs mere om hvad du kan få i dagpenge, når du er nyuddannet.
Vi skal have skriftligt besked
Du skal kontakte os og oplyse os om, at du vil bruge dine rettigheder som nyuddannet. Bemærk, du har kun ret til dagpenge som nyuddannet, hvis du søger skriftligt om at gøre dine rettigheder gældende!
Benyt denne blanket, hvis du ikke er ledig umiddelbart efter endt uddannelse.
Benyt denne blanket, hvis du er ledig umiddelbart efter endt uddannelse.
Krav til din uddannelse
For at du kan få ret til dagpenge på baggrund af din uddannelse, skal det være en erhvervsmæssig og offentlig anerkendt uddannelse.
Det betyder, at uddannelsen:
- skal give dig ret til SU eller løn.
- ikke må være en gymnasial uddannelse.
- skal være normeret til 18 måneder eller 3 halvårlige semestre. Dog gælder der en undtagelse for den akademiske overbygningsuddannelse, der er normeret til 12 måneder.
Er uddannelsens faktiske varighed under 18 måneder, er det en betingelse, at du har fulgt uddannelsens almindelige studieplan. Du kan tidligst få ret til dagpenge, når der er gået 18 måneder, fra du begyndte den.
Den akademiske overbygningsuddannelse der er normeret til 12 måneder, kan tidligst give ret til dagpenge 12 måneder efter uddannelsen er begyndt.
Du skal herudover bo i Danmark, når du starter og slutter uddannelsen. Læs mere længere nede på siden om, hvornår du må flytte fra Danmark, og hvornår du senest skal være tilbage.
Det er også en betingelse for at kunne modtage dagpenge på baggrund af din uddannelse, at du opfylder et sprogkrav eller et tilknytningskrav. Læs mere længere nede på siden om sprog- og tilknytningskravet.
Hvordan påvirker merit varigheden på din uddannelse?
Hvis du har fået merit for en tidligere uddannelse, kan den indgå i den normerede og faktiske varighed. Det er dog et krav, at den meritoverførte uddannelse, herunder praktik, er indgået i en tidligere afsluttet uddannelse, og at den meritoverførte del er gennemført inden for de seneste 3 år.
Enkeltstående kursusforløb kan ikke tælle med i uddannelses varighed, selvom dit uddannelsessted har givet dig merit for det. Det vil sige, at den faktiske varighed stadig skal være 18 måneder uden meritdelen.
Eksempel
Hvis du fx går på uddannelsen finansøkonom, der er normeret til 2 år, og du har fået merit for 1 år pga. din tidligere uddannelse som finansbachelor, som du dog ikke gennemførte, kan du ikke få dagpenge på baggrund af uddannelsen som finansøkonom. Du kan heller ikke fritages for at betale kontingent.
I det tilfælde er den faktiske varighed nemlig kun 1 år. Havde du derimod afsluttet uddannelsen som finansbachelor, kunne den meritoverførte del godt tælle med.
Mindst 1 års medlemskab af a-kassen
Hvis du har været medlem af a-kassen i mindst 1 år, før du afslutter din uddannelse, kan du få dagpenge fra første dag, du er ledig. Du skal selvfølgelig stå til rådighed for arbejdsmarkedet og være tilmeldt Jobcentret som ledig.
Bemærk, du har kun ret til dagpenge som nyuddannet, hvis du søger skriftligt om at gøre dine rettigheder gældende!
Læs også om gratis medlemskab af a-kassen for studerende.
Meld dig ind i Det Faglige Hus nu.
Når du har mindre end et år tilbage af uddannelsen
Melder du dig først ind i a-kassen, når der er under 1 år tilbage af din uddannelse, kan du tidligst få dagpenge 1 måned efter, du har afsluttet uddannelsen. Det er et krav, at du melder dig ind senest 14 dage efter, du har afsluttet uddannelsen.
Hvis du overholder denne frist, har du en måned efter, du har afsluttet uddannelsen, mulighed for at få dagpenge som nyuddannet. Overskrider du fristen, skal du i stedet opfylde de almindelige krav for at få dagpenge.
Du skal herudover bo i Danmark, når du starter uddannelsen. Og du skal også have bopæl i Danmark senest 2 uger efter, du afslutter uddannelsen.
Bo i Danmark før og efter uddannelsen
Du skal have haft bopæl og ophold i Danmark umiddelbart inden uddannelsens start og senest 14 dage efter, at du afslutter din uddannelse.
"Umiddelbart inden" betyder, at hvis du fx har taget din uddannelse i et andet land end Danmark, så skal du være rejst på det senest mulige tidspunkt inden uddannelsens start. Du må ikke rejse til det andet land et par dage inden for fx at finde lejlighed, flytte ind eller på anden måde finde dig til rette.
"Senest 14 dage efter endt uddannelse" betyder, at du skal være tilbage i Danmark senest 14 dage efter endt uddannelse. Læs mere om hvornår a-kassen betragter din uddannelse som afsluttet.
Sprog- og tilknytningskravet
For at få ret til dagpenge som nyuddannet, skal du opfylde et sprogkrav. Det gør du, hvis du har bestået 'Prøve i Dansk 2' eller danskprøve på tilsvarende eller højere niveau.
Du opfylder også sprogkravet, hvis du har gennemført 6. klassetrin i folkeskolen, herunder i en tilsvarende dansk friskole eller dansk privat grundskole.
En række uddannelser sidestilles med, at du har bestået 'Prøve i Dansk 2'.
Tilknytningskrav
Opfylder du ikke sprogkravet, kan du alligevel få ret til dagpenge som nyuddannet, hvis du opfylder et tilknytningskrav.
Du opfylder tilknytningskravet, hvis du har mindst 600 timers beskæftigelse som fuldtidsforsikret eller 400 timer som deltidsforsikret inden for 12 måneder i løbet af de sidste 24 måneder på uddannelsen. Det er ikke en betingelse, at timerne ligger i 12 sammenhængende måneder. Det er tilstrækkeligt, at timekravet er opfyldt i løbet af 12 måneder.
Beskæftigelsesperioder fra et andet EØS-land, Schweiz og Storbritannien kan medregnes til at opfylde tilknytningskravet. Dog skal de sidste 150 timer inden for de 24 måneder være optjent i Danmark.
Afsluttet elevuddannelse
Når du afslutter en elevuddannelse, kan det måske bedre betale sig for dig, at du vælger at at få dagpenge på baggrund af din indtægt i stedet for, at du gør brug af dine rettigheder som nyuddannet.
Du bør kontakte os inden, du gør brug af dine rettigheder som nyuddannet.
Hvis du først gør brug af dine rettigheder som nyuddannet, er du bundet af dit valg. Du har dog ret til at ændre dit valg inden for fristen på 2 uger, som regnes fra uddannelsens afslutning.
Mere info
Læs mere om, hvornår a-kassen betragter mig som nyuddannet.
Læs også om uddannelse og kurser med dagpenge.