Det er 8 år siden, at Dan Mortensen fra Almind ved Kolding blev invalid efter en arbejdsulykke. Familien og ikke mindst datteren på 7 år har været vigtige elementer i kampen om at finde livskvaliteten igen.
Foto: Advokat Hans Riser
”Det var både den bedste og den dårligste dag i mit liv. Om formiddagen havde jeg været med min gravide kone til nakkefoldskanning og fået besked på, at alt var, som det skulle være. Om aftenen var jeg tilbage på sygehuset, men nu som patient og hårdt kvæstet”.
Den dag, som 33-årige Dan Mortensen hentyder til, er den 8. marts 2013, godt et år efter at han var blevet ansat som lagermand i et byggemarked.
”Jeg havde været ledig i 2 år, da jeg fik jobbet. Jeg troede egentlig ikke, at det ville være noget for mig, men jeg blev rigtig glad for det var med gode kolleger og godt arbejdsmiljø," fortæller Dan.
Fik 400 kilo lægter ned over sig
Som lagermand skulle han også fylde lagerreolerne op med brædder, lægter, plader og tømmer. Gaffeltrucken var udstyret med en såkaldt slæde med ruller, så man kunne skubbe pakken med træ eller plader ind i reolen. Det skete dog jævnligt, at træet sad fast, og så kravlede truckføreren op på slæden for at skubbe materialet ind på plads.
Det var gået godt mange gange, men ikke den 8. marts 2013. Halvdelen af lægterne, cirka 400 kilo, væltede ned over Dan. Han blev hårdt kvæstet, og hans ryg blev ødelagt i en sådan grad, at Arbejdsmarkedets Erhvervssikring (AES) har vurderet, at hans erhvervsevne er reduceret med 85%.
Dan fik medhold i byretten
Arbejdsgiverens forsikringsselskab har imidlertid anket denne afgørelse, ligesom arbejdsgiveren ikke mente, at de var erstatningsansvarlige. Efter arbejdsgiverens mening var det Dans egen skyld, at han kom til skade, ligesom arbejdsgiveren bestrider, at alle de skader, som Dan har i ryggen, stammer fra arbejdsulykken.
Se hvordan du anmelder en arbejdsulykke.
Arbejdsgiveren blev i 2014 dømt for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven, og nu har Retten i Aarhus også pålagt arbejdsgiveren et erstatningsansvar og tilkendt Dan en godtgørelse for svie og smerte og erstatning for tabt arbejdsfortjeneste.
”Dan vidste godt, at det var i strid med arbejdsmiljøreglerne at kravle op på slæden, men det var sådan, man gjorde på den arbejdsplads, fortalte en kollega, da Dan var under oplæring.
Kort før ulykken gav Dan også helt samme instruktion til en ny kollega på lageret. Dét med at stå på slæden var kort sagt blevet en dårlig vane, som de ansatte havde arvet efter hinanden. Det fritager imidlertid ikke arbejdsgiveren for et ansvar,” siger advokat Hans Riser fra Det Faglige Hus, der førte sagen for Dan.
Tilsyn var lavt prioriteret
Ifølge Hans Riser kan man drage endnu en konklusion af retssagen, nemlig at en arbejdsgiver har en udvidet pligt til at føre tilsyn, når man uddanner nye medarbejdere gennem sidemandsoplæring.
”Det var ikke prioriteret særlig højt. Ifølge vidneforklaringerne førte Dans nærmeste leder kun tilsyn cirka 1 gang om måneden, og tilsynet handlede mere om at kontrollere, at ingen gik og ”loppede den af” og mindre om medarbejdernes arbejdsmetoder,” siger Hans Riser.
Læs mere om erstatninger ved arbejdsulykker.
Dan Mortensen er tilkendt førtidspension, og med dommen fra Aarhus er der fjernet endnu en sten fra vejen.
”Jeg er ved at lære, hvordan jeg skal finde livskvaliteten igen. Min kone og min familie har været en kæmpe støtte for mig, og min datter på 7 år er et stort lyspunkt i min hverdag. Min kone har fået leddegigt i mellemtiden, så vores lille familie har været presset på alle måder, også økonomisk. Det hænger heldigvis bedre sammen nu.”
”Jeg var kendt som den altid glade, positive og udadvendte person, der gerne hjalp andre. Det blev der lavet om på efter arbejdsulykken. Jeg ser meget tv, læser en del, og en sjælden gang imellem er jeg i stand til at gå en tur og nulstille mig selv.”
Læs flere historier
Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.