Fyret 3 måneder efter endt barselsorlov

Da 33-årige Gitte vendte tilbage efter sin barselsorlov skulle hun dele opgaver med barselsvikaren, som nu var blevet fastansat. Men den nye ledelse skubbede hende ud på et sidespor, og til sidst blev hun fyret. Det var ikke i orden, har byretten slået fast, og Gitte får derfor en godtgørelse på 9 måneders løn. 

Foto: Colourbox.dk og advokat Raji Kiruba

Da Gitte i 2016 blev ansat som marketingsmedarbejder i en mellemstor teknologivirksomhed, var det en nyoprettet stilling, og hun skulle selv være med til at forme jobbet.

Som cand. mag. i virksomhedskommunikation med adskillige års erfaring fra en stor virksomhed vidste hun godt, hvad opgaven gik ud på.

Inden længe var hun i sving med at fremstille nyhedsbreve, arrangere events for firmaets kunder og vedligeholde faktaark, præsentationer, hjemmeside og sociale medier.

Vi hjælper dig hele vejen, hvis du få problemer på dit job.

Hun gjorde det tilmed så godt, at der ikke bare kom ros fra kolleger og leder. Gitte blev også hurtigt udnævnt til marketingansvarlig. Efter et års ansættelse gik hun på barselsorlov og overlod roret til en barselsvikar.

Foretrak barselsvikaren

Mens Gitte var på orlov, fik hun ny leder, som indkaldte hende til møde inden hendes tilbagevenden. Han var tilsyneladende så begejstret for vikaren, at han mente, at de to medarbejdere skulle deles om opgaverne.

Gitte var dog klar over, at der ikke var arbejde nok til to fuldtidsansatte, og da en kollega i ledergruppen efter hendes tilbagevenden tilmed gav udtryk for, at Gitte var overkvalificeret og burde søge væk, begyndte hun at ane, hvor det bar hen.

Hun passede dog sit arbejde og havde ansvaret for, at afdelingen implementerede de dengang nye GDPR-regler. Fire dage efter, at hun havde afleveret sin GDPR-handleplan, fik hun en opsigelse.

Under retssagen ved byretten i Odense hævdede Gittes arbejdsgivere, at hun var blevet overflødiggjort pga. omstruktureringer i koncernen, og at de nu foretrak vikaren frem for Gitte.

Godtgørelse på 9 måneders løn

Advokat Raji Kiruba fra Det Faglige Hus mente ikke, at arbejdsgiveren havde løftet bevisbyrden for, at Gittes opsigelse ikke på nogen måde var begrundet i hendes graviditet eller barselsorlov, og at påstanden om omorganiseringer blot var en efterrationalisering med henblik på at retfærdiggøre opsigelsen.

Denne udlægning var byretten enig i og dømte arbejdsgiveren til at betale Gitte en godtgørelse på 9 måneders løn plus renter og 43.750 kr. til dækning af Det Faglige Hus’ advokatudgifter.

Få en gave, når du anbefaler Det Faglige Hus til et nyt medlem. 

Byretten skelede især til, at beslutningen om at fastansætte vikaren og give hende nogle af Gittes opgaver blev besluttet under Gittes barselsorlov, og at afskedigelsen skete blot 3 en halv måned efter Gittes tilbagevenden til arbejdspladsen.

Vi hjælper også dig

Er du gravid eller på barsel, gælder ligebehandlingslovens regler om beskyttelse mod opsigelse på grund af din graviditet. Kontakt os, hvis du er i tvivl, om din opsigelse er saglig. 

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået. 

Vi er klar til at hjælpe dig

Skriv til os
Skriv til os i MIT detfagligehus. Vi svarer senest dagen efter, du har skrevet til os - dog undtaget weekend og helligdage.
Skriv til os
Ring til os på 7610 9304
Vores telefoner er åbne
Tlf. åbningstider i denne uge
Mandag08:00 - 17:00
Tirsdag08:00 - 17:00
Onsdag08:00 - 17:00
Torsdag08:00 - 17:00
Fredag08:00 - 14:00
Lørdaglukket
Søndaglukket