Annette Thomsens børn har gået på Stenløse Privatskole, og hun havde selv været ansat på skolen i 20 år, da hun blev fyret, fordi hun som et af Jehovas Vidner ikke ville danse om juletræ.
Foto: Annette Thomsen
Det Faglige Hus har støttet sit medlem under hele forløbet, og nu har hun fået fuld opbakning i Ligestillingsnævnet samt en godtgørelse svarende til ét års løn.
Annette Thomsen selv er glad for, at hun med hjælp fra Det Faglige Hus har fået medhold i nævnet, men hun er ked af, at der overhovedet kom en sag ud af noget, der burde have været løst i mindelighed.
For Annette Thomsen, 58, var Stenløse Privatskole nemlig meget andet end blot en arbejdsplads. Hendes 4 børn har alle gået på skolen, og manden Karsten Thomsen har siddet i skolens bestyrelse.
Er du i tvivl om din opsigelse er i orden, kan vi også hjælpe dig. Kontakt Faglig hotline.
”Jeg havde været ansat i 20 år på skolen, først som skolesekretær og siden 2008 som lærer, da jeg blev fyret. Skolen var mit liv, og jeg var vellidt blandt kolleger, elever og forældre.
Skolen vidste, at jeg var et af Jehovas Vidner, da jeg blev ansat, og der har aldrig været konflikter mellem min tro og mit job, Problemet opstod først for 2 år siden, da skolen skulle til at have juletræ og danse om det," siger Annette Thomsen.
Andre gik fri for juletræsdans
Inden Annette Thomsen blev opsagt, kom hun med masser af forslag til at få løst problemet i mindelighed, men alt blev fejet af bordet. En kollega havde fået ferie sidste dag inden juleferien, men Annette fik afslag.
En anden kollega var fritaget for juletræsdans på grund af dårlige knæ, men Annette kunne ikke blive fritaget eller bruge tiden på andre opgaver under juletræsdansen. Hun skulle partout danse om juletræ.
Det var hårdt at komme igennem sagen, og Anette fremhæver flere gange den hjælp, som hun har fået i Det Faglige Hus. Fagforeningen har været med på sidelinjen under hele forløbet.
Arbejdsgiver skal tilpasse sig
”Ligestillingsnævnet hæfter sig ved, at det ikke var nødvendigt for skolen, at jeg skulle deltage, og at skolen ikke har ville have en dialog med mig. Så dette her handler i mindre grad om min religion, men mere om dårlig ledelse.
Som lærere skal vi være inkluderende, og vi har været på anti-mobningskurser, så vi kan lære børnene, at der skal være plads til forskellighed. Samtidig har skolen en ledelse, der ikke vil være inkluderende over for de medarbejdere, som er lidt anderledes,” siger Annette Thomsen.
Ligestillingsnævnet traf under det samme møde en tilsvarende afgørelse i en sag om en gymnasielærer, som ikke ville arbejde lørdag, der er helligdag Syvende Dags Adventisterne, som han er medlem af.
Afgørelserne satte en streg under, at en arbejdsgiver har en generel tilpasningsforpligtigelse ved forskelsbehandling i forhold til kriterierne i loven, og ikke blot i forhold til medarbejdere med et handicap.
Læs flere historier
Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.