28-årige Mathilde Esmaralda Nelleberg Krogh arbejdede som business developer i en software-virksomhed i nærheden af Århus, da hun bad Det Faglige Hus om et løntjek. Hun havde nemlig fået at vide, at en tidligere medarbejder var blevet snydt i løn.
Foto: Mathilde Esmaralda Nelleberg Krogh
”Da jeg fandt ud af der var en fejl i lønnen, talte jeg med min daglige leder, men han trak sig bare, og så stoppede han i firmaet, inden det blev afklaret,” fortæller Mathilde, som oplevede, at direktøren heller ikke var lydhør: ”Jeg følte virkelig, at jeg stod mutters alene. Jeg havde aldrig prøvet sådan noget før, og jeg havde kun været der i ca. 3 måneder.”
Hun henvendte sig til Det Faglige Hus for at få en lønkontrol, og den viste med det samme, at det var noget om snakken. Arbejdsgiveren manglede at betale Mathilde løn under 2 sygedage og betaling fra fritvalgsopsparingen, hvilket svarede til knap 5000 kr.
En fritvalgsopsparing er en opsparing, som arbejdsgiveren betaler en procentsats af din løn til, og hvor du selv kan vælge, hvad den skal bruges til fx feriedage eller pension. Det skal fremgå af din overenskomst eller ansættelseskontrakt, hvad din arbejdsgiver skal indbetale til ordningen.
”Det var rigtig godt, da Det Faglige Hus overtog sagen, for så skulle jeg ikke forholde mig til noget. De sagde, at reglerne er sådan her, og nu gør vi sådan og sådan her. Det betød, at jeg bare kunne læne mig tilbage med ro i maven og vide, at der var styr på det,” fortæller Mathilde glad.
Hun synes, at det var nemt at komme i kontakt med Det Faglige Hus, og hun fik altid hurtigt svar: ”Jeg tror, at den længste ventetid var maks 1 time, inden de vendte tilbage til mig med et svar. Det er jo ingen tid. Det var virkelig dejligt, for så havde jeg ro og var fri for at gå og bekymre mig.”
Mange unge ved ikke, hvilken løn de har ret til
Faglig konsulent Jeanette Lind Bjerregaard, som havde Mathildes sag, oplever desværre, at mange unge ikke ved, hvad de har ret til. Løn under sygdom er en del af funktionærloven, og fritvalgsopsparing er en del af Industriens funktionæroverenskomst, men det er ikke alle, der har styr på reglerne.
”Vi har mange lønkontroller, og som regel går det heldigvis nemt med at få arbejdsgiveren til at betale den manglende løn, når det drejer sig om tillæg og løn, der er aftalt i en overenskomst,” siger Jeanette Lind Bjerregaard. De mere svære sager er derimod de lønkontroller, hvor der er uenighed om, hvor mange timer medarbejderen har arbejdet.
”Det er derfor vigtigt, at du selv husker at føre timeregnskab. Et timeregnskab, der ikke er godkendt af din chef, kan ikke kan stå alene i en retssag, men det giver alligevel et godt udgangspunkt for en dialog med din arbejdsgiver,” forklarer hun og opfordrer til, at du altid tjekker din lønseddel.
Mathilde blev fyret kort tid efter sagen – måske fordi hun var teamleder og gik rundt til sine kolleger og fortalte om deres rettigheder: ”Jeg valgte ikke at gøre en sag ud af opsigelsen, for jeg var alligevel ikke så glad for at være der. Jeg har lukket det kapitel i mit liv, ” fortæller Mathilde Esmaralda Nelleberg Krogh, som nu er i gang med at uddanne sig til klinikassistent.
Spørgsmål til din lønseddel
Har du spørgsmål til din lønseddel, eller tror du, at der måske er fejl i din løn, er du velkommen til at kontakte os. Vi gennemgår gerne dine lønsedler og kontrollerer, om de er korrekte.