Mona Mortensen var ærlig og grundig, da hun i et oplysningsskema til et pensionsforsikringsselskab nævnte, at hun havde 3 hunde. Så kan man ikke være over 50% uarbejdsdygtig, mente selskabet og stoppede for udbetalinger.
Foto: Mona Mortensen
Med ærlighed kommer man længst, og når man altid holder sig til sandheden uden at pynte på noget som helst, bliver man heller aldrig fanget i at have sagt noget forkert.
Det er devisen hjemme hos 59-årige Mona Mortensen i Otterup på Fyn, da hun efter halvandet år med udbetalinger for erhvervsevnetab skulle revurderes af pensionsforsikringsselskabet.
”De sendte mig et oplysningsskema, som jeg skulle udfylde. Og jeg nævnte det, som det var, at jeg har 3 hunde, 2 belgiske hyrdehunde og en pommeraner.
Jeg har en lungelidelse, osteoporose, psoriasisgigt, fået nye knæ i begge ben, jeg har brud på rygsøjlen og en skulder med 2 sener, der er revet over. Oven i alt dette faldt jeg og brækkede en albue samtidig med, at jeg skulle revurderes på min pensionsudbetalinger.”
Udbetalingerne stoppede
”Jeg havde ikke ventet det svar, som jeg fik fra selskabet. Selskabets lægekonsulenter mente, at jeg ikke længere var mere end 50% uarbejdsdygtig, og at jeg derfor ikke længere havde ret til udbetalinger.
Så de lukkede kassen fra den ene dag til den anden, og så stod jeg der og manglede 5.400 kr. efter skat hver måned. Det er mange penge at undvære, især når man som jeg bor alene.”
Mona har arbejdet som kontorassistent i 18 år på Lindøværftet, før hun blev syg. Hun skal holde sig i gang, og det er hun ikke sikker på, at hun havde kunnet gøre uden hundene, som hun går og løber ture med, for de skal jo ud at lette ben og luftes.
Klage til Ankenævnet
Forsikringsselskabet vurderede med afsæt i Monas aktivitet med løb og gåture, at hun på trods af sine lidelser kunne arbejde mere end halv tid, altså over 18,5 timer om ugen. I Det Faglige Hus var socialfaglig konsulent Bianca Mønsted Nielsen ikke imponeret over selskabets sagsbehandling:
”Mona havde selv reageret og bedt sin sagsbehandler ved kommunen om dokumentation for hendes uarbejdsdygtighed, da hun blev klar over, at vi også hjælper medlemmer, der som hun kommer i klemme.
Jeg kom ingen vegne med forsikringsselskabet, så jeg hjalp Mona med at klage til Ankenævnet for Forsikring. Så var der en lang brevveksling med selskabets advokat, og jeg skrev til sidst, at dette var min sidste kommentar, og at vi herefter bare skulle vente på en afgørelse i Ankenævnet,” fortæller Bianca Mønsted Nielsen.
Fik efterbetalt for 10 måneder
Herefter trak forsikringsselskabet sagen fra Ankenævnet og efterbetalte Mona for 10 måneder:
”Det var da en god opsparing på 49.000 kr., som de have lavet for mig. Spøg til side. Man føler virkelig afmagt, når man står i den situation og skal bevise, at jeg ikke havde forsøgt på at snyde nogen som helst.”
”De begrundede den ændrede kurs med, at de ikke havde været opmærksom på, at min venstre arm var så slem, som den er. Men overordnet var der jo intet ændret i min sundhedstilstand, siden jeg blev bevilget erstatning for tab af erhvervsevne.
Jeg har fået en helt overvældende hjælp fra Det Faglige Hus, og jeg har virkelig fået noget for mit kontingent. Det kan jeg garantere dig,” siger Mona Mortensen.
Hun er i dag ansat i et fleksjob på 8 timer om ugen i en forretning i Skovby ved Bogense, der forhandler dyrefoder og - artikler. Det perfekte job til en hundeven som Mona.