Det er din arbejdsgivers ansvar at beskytte data på virksomhedens medarbejdere, tidligere ansatte og personer, der har søgt arbejde i firmaet. Men du kan også være medansvarlig, hvis du via din stilling har kendskab til disse oplysninger.
Mange arbejdsgivere har en datapolitik, hvor det fremgår, hvordan du må behandle data, som du får kendskab til via dit arbejde. Det kan også være præciseret, at det kan få ansættelsesretlige konsekvenser, hvis du ikke overholder firmaets regler for databehandling - fx at du kan blive opsagt.
Du er formentlig opmærksom på det, når du arbejder, men tænker måske ikke nærmere over det i din fritid, hvor du ”handler” som en privat person.
Du kender fx en jobansøger privat og sender derfor en privat besked til personen i din fritid og ønsker held og lykke med jobansøgningen. Selvom du sender beskeden som en venlig tanke, og fordi du kender jobansøgeren privat, kan det blive betragtet som brud på din tavshedspligt, fordi ansøgerens data skal beskyttes, og det kan derfor få konsekvenser for din ansættelse.
Hvor stor en konsekvens det kan få, afhænger af en konkret vurdering af sagen, og hvor grov overtrædelsen har været. I værste fald kan det være en væsentlig misligholdelse, hvor du kan risikere at miste dit arbejde.
Det er ikke kun databeskyttelsesloven, der sætter rammerne for din tavshedspligt. Det gør fx din almindelige loyalitetspligt og lov om forretningshemmeligheder også.
Har du brug for flere oplysninger, eller skal vi vurdere en konkret situation, er du velkommen til at kontakte os på Faglig hotline.
Læs også, hvad må min arbejdsgiver gøre med mine personoplysninger?