Flere arbejdspladser sænker temperaturen på faste arbejdspladser pga. energikrisen.
Reglerne for, hvor varmt og koldt det må være på din arbejdsplads, fremgår af Arbejdsmiljøloven. Loven kræver en passende temperatur, der afhænger af dine arbejdsmetoder, hvor fysisk aktiv du er i dit arbejde, og hvor længe du opholder dig i rummet.
Det er ikke kun lufttemperaturen, der er afgørende. Der skal også tages hensyn til evt. træk og fugt. Ved stillesiddende arbejde bør temperaturen være mellem 20-22 grader og ikke lavere end 18 grader ifølge Arbejdstilsynets vejledning.
En temperatur på 19 grader er derfor som udgangspunkt ikke i strid med vejledningen.
Særlig tiltag så du ikke fryser
Hvis du fryser ved 19 grader, skal din arbejdsgiver vurdere, hvad der kan gøres og hvad der er mest hensigtsmæssigt i forhold til arbejdspladsen.
Mulige tiltag kunne fx være tæpper eller ekstra pauser med fysisk aktivitet. Din arbejdsgiver skal dog kun betale for ekstra tøj, hvis det er udover, hvad du har i en normal garderobe.
Særlige forhold
Særlige forhold kan betyde, at kravene til mindstetemperatur accepteres. Det kan fx være:
- hvis arbejdet kræver meget lave eller høje temperaturer.
- hvis du arbejder i store arbejdsrum fx en hal.
- hvis der er ekstraordinære vejrforhold.
Afhængig af den konkrete situation kan din arbejdsgiver dog have pligt til at lave andre tiltag i forhold til varmen fx i form af lokal opvarmning eller termotøj.
Læs om 10 og 15 grader ved mere fysisk arbejde.
Se Arbejdstilsynets svar på spørgsmål om lavere temperatur på faste arbejdspladser og vejledningen om temperaturer i arbejdsrum på faste arbejdssteder.