Er du på arbejde i det døgn, hvor urene bliver stillet frem eller tilbage, skal du som udgangspunkt have løn for de timer, du faktisk er på arbejde.
Sommertid
Når urene sidste weekend i marts bliver stillet en time frem midt om natten, får du fri 60 minutter tidligere, fordi en klokketime bliver sprunget over.
Du får derfor løn for 60 minutter mindre.
Vintertid
Når urene sidste weekend i oktober bliver stillet en time tilbage midt om natten, ender du med at være på arbejde 60 minutter længere, fordi du skal arbejde den samme klokketime 2 gange.
Du skal derfor have løn for de ekstra 60 minutter, du ender med at arbejde. Det afhænger af din aftale med arbejdsgiver, om du også kan få overarbejdsbetaling.
Er der overenskomst?
Er du ansat i det private og omfattet af en overenskomst under FH, gælder der som udgangspunkt en særlig aftale.
Ved overgang til sommertid får du løn for dit sædvanlige timetal. Du får altså løn for en time, du ikke har arbejdet.
Ved overgang til vintertid får du løn for de timer, du faktisk arbejder. Du får altså løn for den ekstra time. Derimod får du ikke overarbejdsbetaling.
Offentligt ansat?
Er du offentligt ansat, vil du som hovedregel være omfattet af en overenskomst og en arbejdstidsaftale, som tager stilling til, hvordan du skal aflønnes.
Ved overgang til sommertid skal du normalt arbejde den ekstra time på et andet tidspunkt. Er dette ikke tilfældet, må din arbejdsgiver trække dig i tilgodehavende afspadsering.
Ved overgang til vintertid bliver den ekstra time som udgangspunkt udlignet ved, at du arbejder en time mindre en anden dag. Er dette ikke tilfældet, bliver den ekstra time aflønnet som overarbejde.