Din løn under ferie beregnes på baggrund af dit timetal på optjeningstidspunktet og din aktuelle løn på ferieafholdelsestidspunktet.
Ret til 5 ugers ferie
Du vil altid have ret til 5 ugers ferie, også selvom antallet af dine arbejdstimer bliver ændret.
Du holder ferie, som svarer til dit timetal på ferietidspunktet. Men din løn under ferien bliver reguleret i forhold til din arbejdstid på selve optjeningstidspunktet, hvis du er privatansat.
Det gælder medmindre, at du er ansat efter en kollektiv aftale, som fraviger reglen.
Løn under ferien
Går du op eller ned i tid fra det tidspunktet, hvor du optjener ferie til, at du holder ferien, bliver din løn under ferien reguleret forholdsmæssigt.
Din løn under ferien bliver beregnet med din aktuelle timeløn på ferietidspunktet, men kun i forhold til dine arbejdstimer/omfang på optjeningstidspunktet.
Eksempel:
Ansat 37 timer på optjeningstidspunktet.
Ansat 30 timer på ferietidspunktet.
Løn under ferie:
Aktuel timeløn på ferietidspunkt * 37 timer på optjeningstidspunktet.
Omvendt vil du kun få løn under din ferie, som svarer til deltid, hvis du er gået fra deltid til fuldtid fra det tidspunkt, hvor du optjente ferien til det tidspunkt, hvor du holder ferien.
Offentlig ansat
Der gælder de samme regler, hvis du er ansat i en kommune, region eller staten. Det vil sige, at din ferie svarer til din beskæftigelsesgrad på selve ferietidspunktet, uanset om du er gået op eller ned i tid i forhold til optjeningstidspunktet.
Som offentligt ansat vil du opleve det som noget nyt, at din løn i din ferie beregnes i forhold til din arbejdstid på optjeningstidspunktet. Tidligere blev din løn ikke reguleret, når du holdt ferie, selvom du var gået op eller ned i tid.
Reglerne for ferie for offentlige ansatte fremgår af forskellige ferieaftaler afhængig af, hvor du er ansat.
Læs mere om den nye ferielov