Arbejdsgiveren er ansvarlig for de skader, som du laver, når du udfører dit arbejde. Din arbejdsgiver kan derfor ikke kræve, at du betaler, medmindre du har lavet skaden ved groft uagtsom eller forsætlig adfærd.
Du skal ikke betale din arbejdsgivers bøde
Der kan være mange situationer, hvor en vognmand bliver nødt til at betale erstatning til andre på grund af noget, som du har gjort. Fx hvis du som chauffør ikke har overholdt et uniformkrav.
Når din arbejdsgiver kræver penge af dig, er det ofte fordi, han har lavet en aftale med fx trafikselskabet Movia om, at han skal betale en bod, hvis chaufføren ikke overholder et uniformkrav.
Du kan som udgangspunkt ikke bliver ansvarlig, når en vognmand har lavet en aftale med Movia om, at der skal betales en bod - heller ikke selvom vognmanden har skrevet ind i ansættelseskontrakten, at du skal betale, hvis han bliver pålagt en bod.
Loven siger nemlig, at man ikke kan aftale sig ud af, at det er arbejdsgiveren, der er erstatningsansvarlig overfor andre, når medarbejderen laver skader.
Advarsel, opsigelse og bortvisning
Hvis du bevidst ikke overholder de krav, der er til arbejdet, kan en vognmand give dig en advarsel og i grove tilfælde opsige eller bortvise dig.
Derudover kan der være tilfælde, hvor vognmanden vil kunne kræve erstatning af dig, hvis du er blevet advaret om, at det medfører et tab for vognmanden, når du ikke overholder reglerne.
Vanvidskørsel
Der er også andre situationer, hvor en arbejdsgiver godt kan kræve erstatning. Fx hvis du kører vanvidskørsel med din arbejdsgivers bil, så bilen bliver konfiskeret. Så kan arbejdsgiveren godt kræve værdien af bilen erstattet af dig.
Bøder og parkeringsafgifter
Bøder og parkeringsafgifter er også noget, som du selv skal betale som chauffør, da det er en personlig straf eller afgift for ikke at overholde loven.
Politiet kan dog kræve, at arbejdsgiveren betaler bøden, men så kan arbejdsgiveren bagefter kræve, at du betaler den.
Låneaftaler
Hvis du har lånt penge af din arbejdsgiver, så kan han kræve lånet tilbagebetalt i overensstemmelse med den aftale, som der er lavet for lånet.
Vi anbefaler, at du ikke indgår låneaftaler med din arbejdsgiver. I hvert fald ikke uden, der er meget klare aftaler om, hvordan lånet skal betales tilbage.
Få hjælp
Hvis du oplever, at din arbejdsgiver kræver penge fra dig, skal du kontakte Faglig hotline, så vi kan vurdere, om han har ret til det eller ej.