Optjening af ret til dagpenge
For at få ret til dagpenge skal du have været medlem af en a-kasse 1 år. Har du ikke en gældende dagpengeret eller timer på din beskæftigelseskonto, skal du herudover opfylde et indkomstkrav.
Er du fuldtidsforsikret, skal du have tjent 273.504 kr. (2025) i optjeningsperioden. Optjeningsperioden er som udgangspunkt de seneste 3 år forud for indplaceringstidspunktet. Dvs. som udgangspunkt 3 år forud for den 1. i den måned, hvor du begyndte at bruge af dagpengeperioden. Der kan dog højest medregnes 22.792 kr. (2025) pr. måned.
Er du deltidsforsikret, skal du have tjent 182.340 kr. (2025) i optjeningsperioden. Der kan dog højest medregnes 15.195 kr. (2025) pr. måned.
Beløbene reguleres hvert år. Indkomst fra tidligere år opreguleres ikke.
Du skal opfylde det indkomstkrav, der er gældende det år, hvor du bliver indplaceret i en dagpengeperiode.
Lønnen kan først bruges til optjening af dagpengeret, når den er indberettet til indkomstregistret som A- eller B-indkomst. B-indkomst som ikke er indberetningspligtig kan dog også bruges. B-indkomst hentes som udgangspunkt fra afsluttede årsopgørelser i optjeningsperioden eller fra indkomstregisteret.
Indkomsten skal stamme fra et almindeligt job, der er i overensstemmelse med gældende overenskomster eller i øvrigt er udført på almindelige løn- og ansættelsesvilkår. Der må ikke være givet offentligt tilskud til lønnen. Har du modtaget tabt arbejdsfortjeneste eller plejevederlag, kan det ikke tælle med.
Overskud fra selvstændig virksomhed og A-indkomst, som er udbetalt til dig som ejer et selskab, hvor du har afgørende indflydelse, kan også bruges til at opfylde indkomstkravet. Indkomsten kan medtages, når den fremgår af din afsluttede årsopgørelse.
Vær opmærksom på, at vi kun kan medregne indkomst fra perioder, hvor du er medlem af en a-kasse.
Optagelse uden arbejde/støttet arbejde
Du kan blive optaget i a-kassen, selvom du ikke har arbejde, eller hvis din arbejdsgiver får tilskud til din løn. Du skal dog være opmærksom på, at ret til dagpenge kræver, at du har været medlem af arbejdsløshedskassen uafbrudt i mindst et år, og at du opfylder et indkomstkrav (273.504 kr. i 2025). Arbejde hvor der er ydet offentligt tilskud til lønnen eller selvstændig virksomhed, hvor der er ydet offentligt tilskud til etablering og drift kan ikke medtages til at opfylde indkomst- og beskæftigelseskravet. Det kan heller ikke bruges til den fleksible optjening af dagpengeretten.
Når du er nyuddannet
Når du er nyuddannet og ikke allerede medlem af en a-kasse, kan du optages som medlem med dimittendrettigheder.
Hvis du allerede er medlem af en a-kasse, og du har gennemført en erhvervsmæssig uddannelse af mindst 18 måneders/3 semestres varighed, kan du vælge mellem at få status/skifte a-kasse som dimittend eller med ”nuværende rettigheder”.
Nyuddannet med dimittendrettigheder
Hvis du vælger denne mulighed, vil det bl.a. sige, at dagpengene udgør 71% / 82% af højeste dagpengesats, og at du begynder forfra i en ny dagpengeperiode. Det er en forudsætning for at opnå dimittendrettigheder, at a-kassen har modtaget ansøgningen senest 2 uger efter uddannelsens afslutning. 2-ugers fristen gælder både, hvis du skal overflyttes som dimittend, eller hvis du allerede er medlem af en a-kasse, men ønsker at gøre brug af dimittendrettighederne, fx fordi din dagpengeperiode (næsten) er opbrugt.
Nyuddannet med ”nuværende rettigheder”
Hvis du som nyuddannet vælger at gøre brug af dine ”nuværende rettigheder”, bevarer du de rettigheder og pligter, som du allerede har erhvervet i en a-kasse i form af satsberegning og dagpengeret. Du bør høre din nuværende a-kasse, om du stadig har rettigheder tilbage. Du kan også skifte til en anden a-kasse med nuværende rettigheder. Du kan kun ændre dit valg til dimittendrettigheder, hvis a-kassen modtager besked herom senest 2 uger efter uddannelsens afslutning..
Skift af a-kasse
Ønsker du at skifte a-kasse, skal du huske, at du skal blive ved med at betale kontingent til din nuværende a-kasse, indtil du får besked fra den nye a-kasse om, at du er blevet overflyttet.
Deltidsforsikring
Du er deltidsbeskæftiget hvis du højst arbejder 130 timer om måneden som månedslønnet, og højst 30 timer om ugen, hvis du er uge- eller 14-dageslønnet, beregnet som et gennemsnit for 4 uger.
Du kan godt være fuldtidsforsikret i a-kassen, selvom du kun er deltidsbeskæftiget. Du er dog forpligtet til at lade dig omforsikre til deltid, hvis du overgår til delpension, eller hvis du kun ønsker at stå til rådighed for deltidsarbejde.
Hvis du ønsker optagelse i a-kassen om deltidsforsikret, skal du kun betalt deltidskontingent til a-kassen, men du kan også kun modtage dagpenge på deltid. Du er derfor kun forpligtet til at stå til rådighed for arbejdsmarkedet for deltidsarbejde.
Hvis du har et deltidsarbejde, men er fuldtidsforsikret, og du ønsker at blive deltidsforsikret, skal du søge skriftligt om det i a-kassen. Omforsikringen træder først i kraft, fra a-kassen har modtaget din ansøgning.
Automatisk omforsikring til fuldtidsforsikring
Hvis du er deltidsforsikret og får indberettet mere end 360 timer inden for 12 uger og er 14-dages lønnet, eller har mere end 390 timer inden for 3 måneder og er månedslønnet, har du pligt til at blive fuldtidsforsikret i a-kassen.
A-kassen undersøger timerne en gang om måneden og ændrer automatisk din status til fuldtidsforsikret, når vi konstaterer, at betingelserne er opfyldt.
Det er dog vigtigt, at du stadig kontakter a-kassen, hvis din arbejdstid øges, og den ændrede arbejdstid betyder, at du kommer til at opfylde kravet til fuldtidsforsikring.
Tro og Love
Bemærk, at du giver oplysningerne på tro og love. Oplysninger, der viser sig at være urigtige, kan medføre krav om tilbagebetaling af dagpenge mv. og tab af rettigheder. Det står i § 86, stk. 1, og § 87, stk. 1 og 2, i lov om arbejdsløshedsforsikring mv. Du kan også blive meldt til politiet.
Kontrol og anden administration
De oplysninger, som du giver os, når du melder dig ind, kan blive kontrolleret. Det kan fx ske ved hjælp af oplysninger fra arbejdsgivere og myndigheder. Kontrol kan også ske ved registersamkøring.
Persondataloven giver a-kassen ret til at:
- indhente oplysninger fra din arbejdsgiver til brug for afklaring af dine rettigheder og pligter.
- registrere modtagne oplysninger.
- i kontroløjemed at benytte oplysninger i a-kassen og SKAT's indkomstregister til registersamkøring.
Du har ret til at få at vide, hvilke oplysninger a-kassen registrerer om dig, og du kan kræve forkerte oplysninger rettet.