Christian blev fyret for at holde barselsorlov

Christian Bram Damgaard Pedersen mistede sit job, fordi han benyttede sig af retten til barselsorlov. Han har fået en godtgørelse og er for længst begyndt i et nyt job, men han efterlyser større accept af mænds ret til at holde orlov med deres børn.

Foto: Christian Bram Damgaard Pedersen


Der var ikke én eneste leder i firmaet, der nogensinde havde sat en finger på Christian Bram Damgaard Pedersens arbejde. Men der kom andre boller på suppen fra den dag, hvor han meddelte, at han havde tænkt sig at holde 12 ugers barselsorlov året efter, når hans kone vendte tilbage til sit arbejde.

Christian var dengang ansat i et kombi-job som sælger og chauffør i en nyetableret afdeling i Herning, der solgte reservedele til lastbiler.

Hans kollega og leder var på ferie, så han valgte at give en driftsleder i hovedkontoret besked pr. mail og telefon, da han og hustruen Jannie i august 2015 havde besluttet, hvordan de skulle dele barselsorloven imellem sig.

Ikke så velset ”herude vestpå”

”Vi havde i forvejen Emma, der var 5 år på det tidspunkt, og hvis jeg skulle prøve at gå hjemme med børnene i en periode, mens de var små, så var det nu, at det skulle være. Desuden var der også hensynet til min kones arbejdsplads.

Vi fornemmede fra starten, at der både i vores familie og omgangskreds var en vis skepsis over, at jeg også ville have barselsorlov, og som jeg sagde i byretten, er det herude vestpå ikke altid velset, at mænd holder barselsorlov," fortæller 32-årige Christian Bram Damgaard Pedersen.

Se her, hvad du kan få hjælp med i Det Faglige Hus.

Han kunne allerede under samtalen med driftslederen fornemme, at hans og Jannies beslutning ikke faldt i god jord. Umiddelbart efter sendte han en mail til sin kone:

- Du skulle have set XXXX i hovedet, da jeg fortalte, at jeg skal have barsel. Det passer ham bestemt ikke.

- Sagde han noget?

- Ikke andet end jeg havde ret til det, og at der var nogen ledere, der ikke så så positivt på det, og måske tog en konsekvens af det.

Ikke i ”firmaets ånd”

Christians mail skulle godt et år senere vise sig at være guld værd, forklarer advokat Ulrik Odgaard-Mogensen fra Det Faglige Hus, der førte sagen for Christian ved byretten i Aarhus.

Under sagen hævdede de tidligere arbejdsgivere nemlig, at det ikke var beslutningen om barselsorlov, der lå til grund, da Christian 3 uger efter orloven blev fyret, fordi der ikke længere var opgaver nok til ham. Men dommerne troede mere på Christians mail til hustruen og tilkendte ham en godtgørelse på 9 måneders løn.

”Helt ærlig gik jeg bare og ventede på, at fyresedlen kom en dag. Lige efter, at jeg havde givet besked, blev jeg kaldt til samtale, hvor de pludselig var utilfredse med mig på grund af manglende fleksibilitet, og i året op til min orlov fik jeg mange stikpiller, at orlov til mænd ikke var i ”firmaets ånd”. Og jo, jeg var da flere gange ved at få kolde fødder," fortæller Christian.

12 fantastiske uger med børnene

Han fik job igen samme dag, som hans opsigelsesperiode udløb, men valgte at køre sagen mod sin tidligere arbejdsgiver for at få slået fast, at mænds ret til barselsorlov er andet og mere end ord på et stykke papir.

”Det var 12 fantastiske uger sammen med Emma og William, der i dag er 2 år. Jeg havde planlagt, at jeg også skulle lave en masse praktiske ting derhjemme under orloven, men det var der bare ikke tid til.

Læs også: Diana blev fyret på grund af graviditet.

Det kan ikke passe, at der ikke er flere mænd, der tænker som jeg. Det er ikke på alle private arbejdspladser herude, at der er problemer, når mænd vil på barsel, men der er stadig mange arbejdsgivere, der ikke anerkender mænds ret til orlov," siger Christian Bram Damgaard Pedersen.