Jonas blev frikendt for anklage om svindel

Jonas Patell Andersen blev bortvist på en anklage om at have tilranet sig en bonus for 11 kunder, som man hævdede, at han aldrig havde talt med. Jonas nægtede, og da Det Faglige Hus bad arbejdsgiveren forklare sig i retten, var der da heller ingen beviser for påstanden.

Foto: Jonas Patell Andersen


Jonas Patell Andersen var rystet, da han gik tidligt hjem fra arbejde den 16. december. Han var netop blevet bortvist på en anklage om at have snydt sig til en bonus for betalingsaftaler med 11 kunder, som arbejdsgiveren hævdede, at han aldrig havde talt med.

Jonas var dengang ansat i debitorafdelingen i et leasingselskab og havde kontakt til de kunder, som ikke var i stand til at betale deres afdrag til tiden. Når det lykkedes for ham at få en betalingsaftale i stand med kunden, udløste det en ekstra bonus oveni lønnen. 

Kontakt til dårlige betalere

Nogle af dem havde jeg jo i telefonen flere gange henover en måned. Det er et lidt specielt job at skulle lægge maks pres på en restant, uden at vedkommende smed røret på. For så fik vi slet ingen penge.

Det skete ofte, at kunden lovede, at han eller hun godt kunne betale til den første, så vi aftalte, at hvis det alligevel ikke var tilfældet, så trådte min alternative betalingsaftale i kraft, forklarer Jonas, 29 år.

Og det var netop sådan, at tingene var foregået i de 11 sager, fordi aftale- og bonusopgørelsen ikke faldt på én og samme dato. En forhandling mellem Det Faglige Hus og Jonas på den ene side og Dansk Industri på den anden førte ingen vegne, og derefter sendte Det Faglige Hus en stævning til arbejdsgiveren.

Læs mere om, hvordan du kan få hjælp af vores afdeling Faglig hjælp og Retssager.

Ingen beviser for noget som helst

Hvis de havde givet mig en advarsel eller fyret mig for ikke at have overholdt retningslinjerne til punkt og prikke, havde sagen været anderledes. Men de bortviste mig på en påstand om, at jeg aldrig havde talt med kunderne.

- Advokat (H) Ulrik Odgaard-Mogensen fra Det Faglige Hus var knivskarp på denne problemstilling, og da min tidligere arbejdsgiver ikke ville oplyse navnene på de 11 kunder, som vi ønskede indkaldt som vidner ved byretten i Odense, faldt sagen. Der var jo ingen beviser for noget som helst, siger Jonas, der var ansat i leasingfirmaet i 2 år.

111.000 kr. i efterbetaling

Når man som i Jonas’ tilfælde bliver bortvist, stopper lønudbetalingen med det samme.

Det føles som et voldsomt overgreb, og man kan heller ikke få dagpenge fra a-kassen det første stykke tid. Men jeg var heldig og fandt et job efter bare 3 uger. Via et vikarbureau blev jeg ansat i Kundeservice hos Ørsted i Skærbæk ved Fredericia, og her er jeg fastansat i dag, siger Jonas.

Det var som sagt advokat Ulrik Odgaard-Mogensen, der trak det længste strå i byretten og sikrede Jonas en erstatning svarende til løn i opsigelsesperioden, 105.500 kr. samt 5.500 i renter.

Jeg kan ikke andet end være tilfreds med den service, som jeg har fået i Det Faglige Hus, og jeg er bare så glad for, at Ulrik Odgaard-Mogensen kom ind over min sag. Han har gjort det fantastisk.

Læs mere om, hvilke regler der gælder, hvis du bliver bortvist fra jobbet.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.