Redder får psykiske skader anerkendt som arbejdsskade

12 års arbejde som ambulancefører var så belastende for Jannik Neergaard Jensen, at han fik PTSD. Nu hvor han har fået anerkendt sin arbejdsskade, står han frem for at minde andre om at reagere i tide på symptomerne.

Foto: Jannik Neergaard Jensen

Det begyndte med søvnproblemer, irritabilitet og pludselig vrede, men Jannik Neergaard Jensen fortsatte i jobbet i yderligere 3 år, før han til sidst måtte sygemeldes permanent med posttraumatisk stresssyndrom, PTSD. Nu har han fået anerkendt sine psykiske gener som en arbejdsskade med diagnosen uspecificeret belastningsreaktion.

Sygemeldt med stress

Efter et par år som brandmand hos Søllerød-Hørsholm Brandvæsen kom Jannik i 2006 til Falck som ambulanceredder i det nordsjællandske. Han havde gennem et par år døjet med søvnproblemer og var blevet mere besværlig at omgås, da han i efteråret 2017 blev sygemeldt med stress:

”Jeg var sygemeldt i 3 måneder og havde lyst til at komme tilbage, da jeg blev raskmeldt i januar 2018. Jeg skulle starte forsigtigt op med en døgnvagt efterfulgt af 6 fridage. Efter 8 timer med en supervisor blev jeg varslet, at jeg skulle køre resten af vagten fra en anden station.

Læs også, hvornår er psykiske lidelser en arbejdsskade?

Det kom jeg så ikke til alligevel, men jeg nåede at køre sammen med hele 3 andre kolleger, inden vagten var slut. Det kunne jeg slet ikke overskue,” fortæller Jannik, efter at han i sommeren 2021 har fået anerkendt sin arbejdsskade i Arbejdsmarkedets Erhvervssikring med varigt mén på 12% og erstatning for tab af erhvervsevne på 90 %.

Fik PTSD som en arbejdsskade

Jannik kom på fuld tid et par måneder senere, men hen over foråret 2018 fik han det værre og værre.

”Jeg begyndte at have konflikter med patienterne. Det havde jeg aldrig haft tidligere, og en nat havde jeg ligefrem et voldsomt skænderi med en patient. Der skulle jeg som professionel have tøjlet mig selv.

Så blev det heldigvis ferietid, men om lørdagen, inden jeg skulle møde igen efter sommerferien på en søndagsvagt, fik jeg et anfald af panik og angst, hvor jeg lå og rystede i sengen. Min kone meldte mig syg, og mandag kørte min bror mig til egen læge. Herfra blev jeg henvist til en psykiater, der efter en udredning var overbevist om, at jeg havde PTSD.”

Efterfølgende er Jannik blevet undersøgt hos 2 andre psykiatere. Han har det, der i fagsprog hedder C-PTSD, hvor C står for komplekst. For at få diagnosen PTSD anerkendt som arbejdsskade, er det dog et krav, at man har været udsat for belastninger af exceptionelt truende eller katastrofeagtig karakter.

Læs mere om det psykiske arbejdsmiljø.

Janniks sag har derfor været forelagt Erhvervssygdomsudvalget, der vurderede, at hans symptomer sammen med de arbejdsmæssige belastninger svarer til diagnosen uspecificeret belastningsreaktion.

Reddere skal være opmærksomme på risikoen

”Jeg har det bedre nu, hvor jeg har fået afklaret min situation, men jeg bliver stadig presset og stresset, hvis jeg fx skal til både frisør og tandlæge i samme uge.

Når jeg står frem nu, at det for at gøre andre reddere opmærksom på både risikoen for PTSD og muligheden for at få det anerkendt som en arbejdsskade. Jeg kan genkende mine egne symptomer hos masser af tidligere kolleger,” siger 41-årige Jannik, der er gift og har to børn på 12 og 9 år.

Reddernes Fagforening samarbejder med Det Faglige Hus

Han var en af de Falckreddere, der i 2017 brød ud af 3F og var med fra starten i Reddernes Fagforening. Redderne har deres egen forening, men via et B-medlemskab i Det Faglige Hus har de ret til faglig hjælp samt hjælp fra socialrådgivere og arbejdsskadekonsulenter i Det Faglige Hus.

Læs mere om Reddernes Fagforening

”Det er arbejdskonsulent Mie Lund, der har kørt min sag. Hun har været virkelig grundig og hjulpet med råd og dåd gennem hele forløbet. Jeg er glad for, at jeg skiftede fra 3F til Det Faglige Hus, for jeg er ikke sikker på, at 3F havde kæmpet denne kamp for mig,” siger Jannik Neergaard Jensen.

Vi hjælper også dig

Har du spørgsmål om en arbejdsskade eller erstatning i forbindelse med en skade, kan du kontakte os på tlf. 7610 9306.

Læs flere historier

Læs flere historier, hvor vores medlemmer fortæller, om den hjælp de har fået.